Möt författaren

Jonas Gudmunds

man pratar i telefon i brun fåtölj

Välkommen till min värld!

Jag heter Jonas Gudmunds och är 48 år. I hela mitt liv har jag gått min egen väg. Fantasi, driv och lust har stakat ut min bana. Jag har alltid älskat att berätta historier och få människor att vilja tro på det jag säger. Och säljer. Idag delar jag min tid mellan Strängnäs och Filippinerna. Men allt började för länge sen, strax utanför Linköping.

Väldigt unga år:

Jag föddes och växte upp i en förort till Linköping. När jag var åtta började jag jobba som säljare, sålde färska frallor och morgontidningen på söndagar. Det blev starten på en nyfiken, ihållande upptäcktsfärd med många roliga projekt som ledde till att jag startade ett eget dataföretag där jag sålde spel.

Unga år:

Efter gymnasiet och militärtjänstgöring på Gotland åkte jag till USA för att studera. Efter fyra år blev det examen i ”business” från McIntire School of Commerce vid University of Virginia, en av USA:s främsta handelsinstitutioner. Jag fick jobb på AT&T i Florida men efter ett år kom ett lockande erbjudande från GE Capital, ett av världens största finansbolag. Färden styrdes därför tillbaka till Sverige och Stockholm, där jag så småningom blev marknadschef för svenska GE Capital Bank.

Entreprenören:

Jag har alltid drivit företag, det måste finnas i mitt DNA. År 2000 startade jag och en barndomskompis säkerhetsföretaget Trygga Hem, vilket blev avstampet in i den tid där jag befinner mig nu. Bolaget arbetade främst med larmsystem, men även annan skyddsutrustning för privatpersoner och företag. Under min tid som säkerhetsexpert arbetade jag bland annat med många höga politikers fysiska och tekniska skydd. Företaget Trygga Hem utvecklades väldigt bra och vi börsnoterade bolaget 2007. År 2012 blev Trygga Hem, som då var den tredje största larmleverantören i Sverige, uppköpt av en större konkurrent. Och jag blev fri som fågeln.

Investeraren:

Efter Trygga Hem började jag ägna mig åt investeringar. Jag började också tillbringa mycket av min tid på Filippinerna och startade ett filippinskt fastighetsbolag, Ferangi Reality Dev. Inc. Utöver det sitter jag även i styrelsen för ett av Filippinernas största företag inom solenergi – Buskowitz Inc.

Skrivandet:

På samma sätt som jag har företagandet i blodet finns även skrivandet där, verkar det som. Jag har alltid gillat att berätta, leverera en bra story, hitta på, fantisera, berätta, sätta myror i huvudet på folk och skapa spänning. Och jag bara älskar att skriva, jag blir hög på det. Idéerna blir ord som blir formuleringar som plötsligt börjar leva genom karaktärer, situationer och - mordgåtor.

När Trygga Hem-resan startade år 2000 fick jag möjlighet att gå all in som entreprenör och företagsbyggare. Det skulle visa sig gå väldigt bra och med facit i hand kan jag konstatera att det var där jag la grunden till det liv jag lever idag, ett liv som författare. Med ena foten i Sverige och den andra i Filippinerna har jag fått tillgång till fantastiska miljöer och människor som inspirerar mig i mitt skrivande. Att det skulle bli spänningsromaner var ingen slump. Det är något med deckargenren, mordgåtor och polisens värld och vardag som triggar min fantasi. Kontraster mellan världar som får färg och form genom karaktärernas personligheter och deras drivkrafter.

Drivkrafter:

Kanske är det en nyfikenhet på kampen mellan gott och ont och de bakomliggande orsakerna till varför människor handlar som de gör, som jag går igång på och vill undersöka när jag skriver. Vad driver någon till att begå fruktansvärda brott och vad driver den som utreder, den som vill skipa rättvisa? Är det katt- och råtta-leken jag fascineras av, eller våra hjärnors förunderliga irrgångar? Människors olika förutsättningar som skapar så olika öden?

Jag vet inte riktigt själv faktiskt. Jag bara skriver, det är en drivkraft i sig för mig. Att skriva berättelserna om Jerker Gudmundsson och hans gäng är det det roligaste jag gjort i livet.

PRESS & KONTAKT:

Alla typer av förfrågningar hanteras av min agent Simon Lofgren. Han nås på mail:

simon (@) stratex.se

Om du skulle få lust att skicka ett läsarbrev eller en hälsning vill jag att du ska veta att jag läser alla brev, men jag kan tyvärr inte lova att svara. Min mailadress är:

jonas (@) stratex.se